Siste nyheter

Utekino på St.hanshaugen // Pans labyrint

Fredag 31. august inviterer arthaus til utekino på St. Hanshaugen – og det for 16. gang. Hold av kvelden fredag 31. august,...

 

StudioGhibli-festival på Odeon Oslo

Den 15. juni flyr verdens kuleste lille heks, Kiki, tilbake på kinolerretet! Det feirer vi med en hel helg med eventyrlige filmklassikere fra legendariske StudioGhibli på Odeon Oslo....

 

Velkommen til sommerfest!

Tradisjonen tro har vi vår årlige sommerfest – det skjer 6. juni på Ingensteds! Dørene åpner kl 19.00 – aldersgrense 20 år.

 

 

Regissørmøte: Dag Johan Haugerud

Journalist og skuespiller Hans Olav Brenner filmbader regissør og manusforfatter Dag Johan Haugerud, som etter kritikersuksessen «Som du ser meg» snart er klar med sin andre...

 

Arthaus søker filmentusiaster til Scope100

Vil du være med å velge ut en av årets arthausfilmer? Vi søker 100 filminteresserte fra hele landet til tredje runde av Scope100. Er du en av dem?

 

Erika Fatland introduserer Andrej Zvjagintsevs SAVNET

Velkommen til spesialvisning Andrej Zvjaginsevs Savnet (Nelyubov | Loveless) søndag 28. januar kl 15.00 på Gimle kino. Visningen introduseres av forfatter og sosialantropolog...

 
 
Tittel: Småen
Original tittel: The Kid
Regi: Charles Chaplin
Skuespillere: Charles Chaplin, Jackie Coogan, Edna Purviance, Tom Wilson
Manus: Charles Chaplin
Musikk: Charles Chaplin (komponert i 1971)
Nasjonalitet: USA
Språk: Stumfilm
Lengde: 1 t. 46 min.
Produksjonsår: 1921
Sensur: 15 år
Premiere kino: 19.05.2000

Småen

Småen var Chaplins første langfilm, og er vel kanskje den mest rørende av alle filmene hans. I skildringen av den lille guttens fattigslige oppvekst ligger det trolig mye av Chaplins egen barndom fra London. Det som gjør mest inntrykk i filmen er imidlertid de intense og uttrykksfulle øyeblikkene mellom Chaplin og barnestjernen Jackie Coogan.
Selve historien er enkel. En mor - hvis eneste synd var å bli mor - etterlater sitt barn som blir funnet av Charlie. Han tar rollen svært alvorlig, og snart er "far" og sønn involvert i en
blomstrende forretning som glassmakere. Småen knuser vinduene og Charlie reparerer dem. Etterhvert kommer barnevernet på sporet av den lille familien, og etter mye dramatikk innser
barnemoren at småen er hennes sønn. Hun har nå blitt rik og vil ha sitt fortapte barn tilbake, og utlover en stor belønning. Plutselig er alle ute etter å skille Landstrykeren og småen.

Bak produksjonen av Småen lå det minst like mye dramatikk som i filmen. Chaplin var i ferd med å skilles fra sin unge kone, og advokatene hennes kvesset knivene. De ville blant annet ta pant i filmen han holdt på med som en del av skilsmisseoppgjøret. Chaplinbrødrene klarte med et nødskrik å berge filmen unna slik at den kunne fullføres. Etter at skilsmissen endelig var ferdig roet Chaplins privatliv seg for en stund. Han tok en nostalgisk tur til hjemlandet, bare for å oppdage at alt hadde forandret seg og at hans store ungdomskjærlighet Hetty Kelly var død.


Filmografi langfilm:
The Kid (Småen) 1921
A Woman of Paris 1923
The Gold Rush (Gullfeber) 1925
The Circus (Sirkus) 1928
City Lights (Byens lys) 1931
Modern Times (Moderne tider) 1936
The Great Dictator (Diktatoren) 1940
Monsieur Verdoux 1947
Limelight (Rampelys) 1952
A King in New York 1957
A Countess from Hong Kong 1967