STILLE LYS

AV CARLOS REYGADAS | 24.10.2008

Fra lysets og stemningens mester

Fra lysets og stemningens mester

Hadde Edvard Munch levd i dag hadde han ikke penslet olje på lerret, men lagd film. Film for det store lerretet og den mørke kinosalen. Film som STILLE LYS der skyld, skam og forbudt begjær skildres med en melankolsk og vidunderlig sorgvakker fargepalett. Dette trekantdramaet utspiller seg i et lite mennonitsamfunn i Mexico hvor innbyggerne kler seg som sine europeiske forfedre og snakker plattdietch-dialekt.

Carlos Reygadas har på kort tid blitt en Cannes-yndling. Debutfilmen JAPÓN vakte stor oppsikt under festivalen i 2002 og to år etter var han i hovedkonkurransen med GUDENES KAMP som også gikk på kino i Norge.

I STILLE LYS har Reygadas skrellet vekk det sensasjonspregede seksuelle som i hans to første filmer stod i veien for en filmkunstner med viktigere ting på hjertet. STILLE LYS er en vakker og langsom hyllest til de dype driftene i mennesket og en gave til de tålmodige av oss.

Filmen vant hovedprisen på Bergen internasjonale filmfestival i 2007.

Juryens begrunnelse:
Årets BIFF-vinner er en dypt engasjerende film om et stort følelsesmessig dilemma. Historien foregår innenfor et hittil ukjent og adskilt samfunn. Ladede følelser og skjebner gjenspeiles i et intenst dvelende filmspråk. Slutten både overrasker og utfordrer. Dette er regissørens tredje film. Han har allerede gjort seg bemerket blant filmelskere over hele verden. Med denne prisen ønsker juryen at det norske publikum skal bli kjent med en bemerkelesverdig filmskaper.

Ingen trailer tilgjengelig