Siste nyheter

Utekino på St.hanshaugen // Pans labyrint

Fredag 31. august inviterer arthaus til utekino på St. Hanshaugen – og det for 16. gang. Hold av kvelden fredag 31. august,...

 

Studio Ghibli-festival på Odeon Oslo

Den 15. juni flyr verdens kuleste lille heks, Kiki, tilbake på kinolerretet! Det feirer vi med en hel helg med eventyrlige filmklassikere fra legendariske StudioGhibli på Odeon Oslo....

 

Velkommen til sommerfest!

Tradisjonen tro har vi vår årlige sommerfest – det skjer 6. juni på Ingensteds! Dørene åpner kl 19.00 – aldersgrense 20 år.

 

 

Regissørmøte: Dag Johan Haugerud

Journalist og skuespiller Hans Olav Brenner filmbader regissør og manusforfatter Dag Johan Haugerud, som etter kritikersuksessen «Som du ser meg» snart er klar med sin andre...

 

Arthaus søker filmentusiaster til Scope100

Vil du være med å velge ut en av årets arthausfilmer? Vi søker 100 filminteresserte fra hele landet til tredje runde av Scope100. Er du en av dem?

 

Erika Fatland introduserer Andrej Zvjagintsevs SAVNET

Velkommen til spesialvisning Andrej Zvjaginsevs Savnet (Nelyubov | Loveless) søndag 28. januar kl 15.00 på Gimle kino. Visningen introduseres av forfatter og sosialantropolog...

 
 
Tittel: Lepel-koden
Original tittel: Lepel
Regi: Willem van de Sande Bakhuyzen
Skuespillere: Joep Truijen, Neeltje de Vree, Loes Luca, Carice van Houten, Barry Atsma,
Manus: Mieke de Jong
Musikk: Robert Lockhart
Sjanger: Familiefilm
Nasjonalitet: Nederland
Språk: Norsk
Lengde: 1 t. 32 min.
Produksjonsår: 2005
Premiere kino: 19.05.2006
Release DVD: 01.12.2006

/
Relaterte linker:

Lepel-koden

Fra fantasiens dypeste kilder

Av Arne Svingen, forfatter

Voksne som stempler barnehistorier som urealistiske og overdrevne, har alltid provosert meg. Det fine med den gode barnehistorien er jo nettopp at voksenverdenens strenge krav til realisme og logikk ikke lenger eksisterer. Historiene kan kokes i fantasiens dypeste kilder og man kan overdrive så seeren kjenner det kile i hjernebarken.

Lepel-koden er en slik film som vrir og strekker og bulker fantasien din.

Unge Lepel må sortere knapper for en ond bestemor av roald dahlsk kaliber. Hele tiden lengter han etter foreldrene som han tror er på en verdensomspennende ballongferd. Under et knapperaid på det lokale kjøpesenteret møter han jevnaldrende Pia som viser seg å bo over et av prøverommene i klesavdelingen. De treffer den godhjertede selgeren Max, som er akk så forelsket i butikksjefen, en dame som kjører rallycross på fritiden. Siden Lepel i tillegg er et mattegeni, vil læreren ha ham til å representere skolen i en prestisjetung mattekonkurranse. Læreren allierer seg derfor med den grusomme bestemoren og bygger et bur til Lepel.

Ikke et øyeblikk reagerer man på at ett og annet i denne filmen neppe kunne skjedd i virkeligheten. Historien har sine egne elastiske rammer, og av en eller annen fantastisk grunn forstår barn intuitivt hva som er mulig og umulig i slike filmer. Derfor kan plutselig Lepel og Pleun tegnspråk. Klart Lepel kan regne ut den perfekte hoppvinkelen til en bil. Og et riktig bra kyss skal jo vare noen fergeturer fram og tilbake.

Som i mange klassiske historier for barn er det de store temaene som ligger i bunn: Søken etter sitt opphav, viktigheten av vennskap og den store kjærligheten.

Og skulle noen fortelle deg at dette er fortalt på urealistisk og overdreven måte, så skal du himle med øynene. For de som har kikket ned i fantasiens boblende kilder, vet bedre. Mye bedre.

Vinner av FILM&KINOS barnefilmpris under Barnefilmfestivalen i Kristiansand 2005

Juryens begrunnelse:

En enstemmig jury valgte å gi prisen til en film vi mener er laget helt på barnas premisser og som tar barnas univers på alvor. Den hever seg over logikkens begrensninger og skaper med største selvfølgelighet en verden der det meste er mulig. Gjennom en leken og uhøytidelig fortellerteknikk, fortelles en rørende historie om vennskap og tilhørighet.

Lars Berg, spillefilmregissør
Thomas Strzelecki, film- og musikkjournalist i TV2 og FaroJournalen
Christin Berg, filmsjef i Oslo Kinematografer

Arthaus` DVD-utgivelse er utgått/out of print.