KRIGEREN OG KEISERINNEN

AV TOM TYKWER | 09.08.2002

Et moderne eventyr om et ungt par som må redde hverandre for å finne seg selv og kjærligheten. Publikumsvinner i Tromsø.

Hvis Sissi hadde gått over veien noen få sekunder senere, ville hun ikke blitt overkjørt av en lastebil.

Hvis ikke ulykken hadde skjedd, ville Bodo og Sissi aldri ha møtt hverandre.

Hvis ikke Otto var blind, ville han ikke to måneder senere husket skrittene, og Sissi ville antakelig ikke funnet igjen Bodo.

Og: Hvis ikke Sissi hadde vært døden nær, ville hun kanskje ikke lært å leve og elske.

Krigeren og keiserinnen er et moderne eventyr om to mennesker som må redde hverandres liv før de kan dele hverandres kjærlighet. Sissi (Franka Potente) jobber på et psykiatrisk sykehus i utkanten av Wuppertal (Tom Tykwers hjemby). På vei til banken med en av sykehusets pasienter blir hun overkjørt av en lastebil. Der blir hun liggende uten mulighet for å bevege seg eller puste. Ikke så langt fra ulykkesstedet møter vi den småkriminelle eks-soldaten Bodo (Benno Fürmann) som har rappa varer fra en liten butikk. Han kryper under den samme lastebilen for å gjemme seg, finner Sissi der og redder livet hennes. Deretter forsvinner han uten ønske om å vedkjenne seg redningsdåden.

Når Sissi blir utskrevet fra sykehuset, klarer hun ikke leve videre uten å finne ut hvem den fremmede er. Hun vil vite om det uvanlige møtet under lastebilen var skjebnebestemt eller tilfeldig. Hun vil vite om livet hennes er i ferd med å ta en ny retning og om den fremmede er en del av det.

Krigeren og keiserinnen er en film som blander en rekke genre, og er på samme tid en kjærlighetsfilm og en spenningsfilm. Tom Tykwer er en virtuos filmskaper som dyrker det visuelle. Han balanserer stadig mellom formmessig intensitet og menneskelig varme, mellom hypnotiske bilder og rørende følelser.

OM REGISSØREN
Tom Tykwer er regissøren bak den suksessrike og originale Løp Lola Løp (1998). Han har også regissert kritikerroste filmer som Vintersøvnen (1997) og Dødelige Maria (1993). Hans seneste film Heaven fikk æren av å åpne Berlinfestivalen 2002. Tom Tykwer er født i 1965 i Wuppertal. Han lagde sine første filmer på super-8 allerede i 11-årsalderen, og kan best beskrives som en filmfreak og autodidakt filmskaper. Han er selve inkarnasjonen for alle unge håpefulle med en regissørdrøm i magen. Tykwer har jobbet på flerfoldige arthaus-kinoer i Tyskland og har tidligere laget portretter av kjente regissører for TV.

"I like it when you meet people in the cinema who at first seem pretty extreme, but then the film forces you to get to know them, to come to terms with them, and even to like them, for all their crankiness and difficulty. I think it is better to get to know and love people slowly, rather than starting off bang with a couple of hit scenes, after which you know whom you are supposed to like and whom you are supposed to hate, after which all that remains is to do the job. I like it when the film's job consists of understanding people, following them, taking them to your heart."

filmografi:
1993 DIE TÖDLICHE MARIA / DØDELIGE MARIA
1997 DER WINTERSCHLÄFER / VINTERSØVNEN
1998 LOLA RENNT / LØP LOLA LØP
2000 DER KRIEGER UND DIE KAISERIN / KRIGEREN OG KEISERINNEN
2001 HEAVEN


Arthaus` DVD-utgivelse er utgått/out of print.

Ingen trailer tilgjengelig