Siste nyheter

Utekino på St.hanshaugen // Pans labyrint

Fredag 31. august inviterer arthaus til utekino på St. Hanshaugen – og det for 16. gang. Hold av kvelden fredag 31. august,...

 

Studio Ghibli-festival på Odeon Oslo

Den 15. juni flyr verdens kuleste lille heks, Kiki, tilbake på kinolerretet! Det feirer vi med en hel helg med eventyrlige filmklassikere fra legendariske StudioGhibli på Odeon Oslo....

 

Velkommen til sommerfest!

Tradisjonen tro har vi vår årlige sommerfest – det skjer 6. juni på Ingensteds! Dørene åpner kl 19.00 – aldersgrense 20 år.

 

 

Regissørmøte: Dag Johan Haugerud

Journalist og skuespiller Hans Olav Brenner filmbader regissør og manusforfatter Dag Johan Haugerud, som etter kritikersuksessen «Som du ser meg» snart er klar med sin andre...

 

Arthaus søker filmentusiaster til Scope100

Vil du være med å velge ut en av årets arthausfilmer? Vi søker 100 filminteresserte fra hele landet til tredje runde av Scope100. Er du en av dem?

 

Erika Fatland introduserer Andrej Zvjagintsevs SAVNET

Velkommen til spesialvisning Andrej Zvjaginsevs Savnet (Nelyubov | Loveless) søndag 28. januar kl 15.00 på Gimle kino. Visningen introduseres av forfatter og sosialantropolog...

 
 
Tittel: En tid for fulle hester
Original tittel: Zamani barayé masti asbha/A time for drunken horse
Regi: Bahman Ghobadi
Skuespillere: Nezhad Ekhtiar-Dini, Amaneh Ekhtiar-Dini, Madi Ekhtiar-Dini, Ayoub Ahmadi Jouvin Youness
Manus: Bahman Ghobadi
Musikk: Hossein Alizadeh
Sjanger: Drama
Nasjonalitet: Iran
Språk: Kurdisk
Produksjonsår: 2000
Premiere kino: 01.03.2002
Release DVD: 01.01.2004

/

En tid for fulle hester

Etter at faren dør, må barna klare seg alene i en kurdisk landsby på grensen mellom Iran og Irak.

Det foregår i dag i Kurdistan på grensen mellom Iran og Irak. Et uveisomt fjellandskap hvor smuglerrutene er trafikkerte, landminene mange og freden og velferdsstaten en drøm. Det handler om en foreldreløs søskenflokk, solidariteten dem i mellom og deres kamp for tilværelsen. Madi er eldstemann. Ikke større enn en to-åring, sterkt handikappet, trenger han de andres omsorg, medisiner og ikke minst en kostbar operasjon. Forsørgeren er 12-åringen Ajub. Hans er også den risikable jobben langs smuglerruten. 9-åringen Amin er fortelleren.

Et norsk øre vil trolig ikke høre at Amin snakker persisk når hun på en enkel og direkte måte presenterer rammen for fortellingen, mens dialogen i filmen for øvrig er kurdisk. Slik gjenspeiler filmen kurdernes situasjon som minoritet i hhv. Iran, Irak, Tyrkia og Syria, og deres kulturelle fellesskap på tvers av de minelagte, bevoktede landegrensene.

Med sin enkle, hverdagslige, sobre dokumentarisme gir Bahman Ghobadis debutarbeid En tid for fulle hester en gripende skildring av barnas håp, deres prøvelser og deres fortvilelse. Filmen er også preget av en gjennomarbeidet estetikk, en rytme, billedkomposisjon og skjønnhet som aldri går på bekostning av det nære og realistiske i skildringen. Imponerende er også karaktertegningen og skuespillernes absolutte tilstedeværelse i sine roller. Den første persiske film på kurdisk er en perle av en film.

Inger Østenstad

Bahman Ghobadi er født i 1969 i Bané i iransk Kurdistan. Etter studiene laget han kortfilmer sammen med en amatørfilmgruppe i Sanandaj. Han bestemte seg for å fortsette med film og dro til Teheran for å studere film, men fullførte aldri. Likevel regisserte han ti kortfilmer mellom 1995 og 1999, som vant en rekke med priser på internasjonale filmfestivaler. I 1999 jobbet han som regiassistent for Abbas Kiarostami under innspillingen av The Wind Will Carry Us. Han spilte også en av hovedrollene i Samira Makhmalbafs film The Blackboard.

Handlingen i En tid for fulle hester er en sann historie. For noen år siden, mens Ghobadi lette etter location for en kortfilm, møtte han barn og tenåringer som smuglet varer mellom iransk og irakisk Kurdistan. Han bestemte seg for å jobbe med dem ved en senere anledning. Han skrev derfor et manus som tok utgangspunkt i den sanne historien om den foreldreløse søskenflokken hvor den tolv år gamle gutten tar en fars ansvar for lillesøster og en sterkt handikappet bror. Handlingen i filmen er lagt til de traktene hvor han selv vokste opp. En tid for fulle hester er regissørens debutfilm.

Arthaus` DVD-utgivelse er utgått/out of print.