Siste nyheter

Utekino på St.hanshaugen // Pans labyrint

Fredag 31. august inviterer arthaus til utekino på St. Hanshaugen – og det for 16. gang. Hold av kvelden fredag 31. august,...

 

Studio Ghibli-festival på Odeon Oslo

Den 15. juni flyr verdens kuleste lille heks, Kiki, tilbake på kinolerretet! Det feirer vi med en hel helg med eventyrlige filmklassikere fra legendariske StudioGhibli på Odeon Oslo....

 

Velkommen til sommerfest!

Tradisjonen tro har vi vår årlige sommerfest – det skjer 6. juni på Ingensteds! Dørene åpner kl 19.00 – aldersgrense 20 år.

 

 

Regissørmøte: Dag Johan Haugerud

Journalist og skuespiller Hans Olav Brenner filmbader regissør og manusforfatter Dag Johan Haugerud, som etter kritikersuksessen «Som du ser meg» snart er klar med sin andre...

 

Arthaus søker filmentusiaster til Scope100

Vil du være med å velge ut en av årets arthausfilmer? Vi søker 100 filminteresserte fra hele landet til tredje runde av Scope100. Er du en av dem?

 

Erika Fatland introduserer Andrej Zvjagintsevs SAVNET

Velkommen til spesialvisning Andrej Zvjaginsevs Savnet (Nelyubov | Loveless) søndag 28. januar kl 15.00 på Gimle kino. Visningen introduseres av forfatter og sosialantropolog...

 
 
Tittel: Ghost World
Original tittel: Ghost World
Regi: Terry Zwigoff
Skuespillere: Thora Birch, Scarlett Johansson, Steve Buscemi, Brad Renfro, Bob Balaban, Illeana Douglas
Manus: Terry Zwigoff og Daniel Clowes
Musikk: David Kitay
Sjanger: Drama
Nasjonalitet: USA
Språk: Engelsk
Produksjonsår: 2001
Premiere kino: 01.02.2002

Ghost World

De to tenåringsjentene Enid og Rebecca bor i en amerikansk forstad, er ferdig på high school, vet ikke helt hva de skal gjøre nå og kommer med syrlige og ironiske kommentarer til alt og alle.
Ghost World er historien om Enid (Thora Birch) og Rebecca (Scarlett Johansson), to overironiske tenåringsjenter i møte med den fascinerende usikkerheten livet byr på etter high school. Når deres livslange vennskap løftes inn i en ny æra blir det ubalanse i forholdet. De bånd som hittil har gjort dem uadskillelige slår knuter på seg og det som så ut til å være en fremtid av uendelige muligheter likner mer og mer på en kjedelig hverdag med lavt betalte service-jobber og bleke minner. Vi følger unge Enids målløse søken etter retning og identitet.

Det er sommer. Enid og Rebecca er ferdige med alt som har med skole å gjøre og er på jakt etter en leilighet å dele. Ett problem er at Enid har ikke bestått eksamen helt. Men hva kan vel være enklere enn et sommerkurs i kunstfag, spesielt for en såpass talentfull kunstner som Enid? De to venninnene finner en helt utrolig patetisk kontaktannonse i en avis og ringer med en gang. Det som begynner som en ufin spøk, skaper overraskende hengivelse hos Enid som utvikler en begeistret fascinasjon for den definitivt uhippe Seymour (Steve Buscemi). I mellomtiden tar Rebecca seg jobb på "The Coffee Experience" i et forsøk på å gjennomføre drømmen om egen leilighet.

Det er syv år siden regissøren Terry Zwigoff imponerte med dokumentarfilmen Crumb, et ukomfortabelt blikk på undergrunns-tegneserie-forfatteren Robert Crumb og hans forvirrede, lett groteske og dysfunksjonelle familie. Zwigoffs evne til å skape skrekkblandet fryd hos sitt publikum slår på nytt ut i full blomst med Ghost World, et underholdende og sympatisk blikk inn i en helt ny gruppe av enestående, utilfredse mennesker.

Ghost World er basert på kult-tegneserien med samme navn, av Daniel Clowes, som også har skrevet filmens manus sammen med Terry Zwigoff. Hovedpersonen Enid er meget profesjonelt spilt av Thora Birch (American Beauty) som allerede har mottatt flere priser. Bestevenninnen Rebecca spilles av Scarlett Johansson som bl.a. har spilt mot Robert Redford i Hestehviskeren og brødrene Coens nye film The Man Who Wasn't There. Som Seymour møter vi kongen av independent-skuespillere, Steve Buscemi, som har underholdt som aparte individer i bl.a. Reservoir Dogs, Pulp Fiction, Fargo og ikke minst Trees Lounge som han også regisserte.

Terry Zwigoff
Terry Zwigoff er født i 1948 og i likhet med Steve Buscemi-karakteren Seymour samlet han i ungdomstida på gamle 78-plater fra 20-30-tallet. Terry Zwigoff sporer sin karriere tilbake til 1978 da han fant en sjelden innspilling av en ukjent bluesartist fra 1934. Som musiker selv, ble han så imponert over denne innspillingen at han begynte et detektivarbeid for å spore opp artisten. To år tok det, og resulterte senere i dokumentaren Louie Bluie (1985) om Howard Armstrong, en 75 år gammel mandolin- og fiolinvirtuos, maler og poet. Filmen ble mottatt med entusiasme av både kritikere og publikum. Sitt internasjonale gjennombrudd fikk Zwigoff først med dokumentarfilmen Crumb (1994). Filmen handler om tegneserieforfatterens Robert Crumbs liv. Mannen bak seriene "Keep On Truckin" og "Fritz the Cat". Gjennom intervjuer med hans mor, hans to brødre, eks-kone og eks-kjærester ga Terry Zwigoff et usminket portrett av familien Crumb. Filmen vant Juryens Grand Prix under Sundance Film Festival og ble kåret til årets beste film av en rekke filmkritikere. Fra Directors' guild of America mottok Zwigoff prisen for "Outstanding Directorial Achievement in Documentary". Ghost World er Terry Zwigoffs spillefilmdebut som allerede har mottatt en rekke priser. Terry Zwigoff fikk juryens spesialpris og Thora Birch prisen for beste skuespillerprestasjon under Filmfestivalen i Dauville. Filmkritikere i New York, Boston og Toronto har kåret den til fjorårets beste film.

Daniel Clowes
Daniel Clowes er født i 1961 og har gjennom sitt blad "Eightball" (21 nummer hittil, siden 1989) etablert seg som en frontfigur i såkalt independent tegneserie. "Ghost World", som opprinnelig gikk som føljetong i "Eightball", er en rørende historie om hvordan barndomsvennskap ofte ikke tåler overgangen til voksenlivet, om den første smertefulle nostalgiske lengselen, om håp, tillit og tap. Clowes' lett misantropiske verdenssyn er overført til to skarpe og syrlige jenter i slutten av tenårene, Rebecca Doppelmeyer og Enid Coleslaw (anagram) som markerer avstand fra omverdenen med å være opptatt av sine helt egne, spesielle og ekskluderende ting. Tegneserien "Ghost World" er visuelt slående; stemningsskapende bruk av lyseblått og svart tegner et stilisert, uforglemmelig bilde av nåtidens småby-Amerika. Og Clowes' observasjonsevne og finstemte øre for dialog gjør Enid og Becky levende og deres kvaler relevante. Filmen Ghost World er ganske fri fra tegneserieversjonen, men stemningen og ikke minst tematikken er i stor grad den samme. Clowes har selv skrevet manus og har hele veien vært sentral i denne på samme tid overraskende og logiske bearbeidelse fra tegneserie til film.

Tegneserien har akkurat blitt oversatt til norsk. Les mer om det her: www.nocomprendopress.com