DEN BESTE SOMMEREN

AV ULF MALMROS | 11.05.2001

Det er sommeren 1958 og Sverige er i finalen i fotball-VM. På toget fra byen sitter Mårten. Han skal tilbringe sommeren på landet hos feriepappaen sin, begravelsesagenten Yngve.

Han har hørt at Yngve er en snill og hyggelig mann, og regner med at dette skal bli den beste sommeren han har hatt til nå! Det viser seg imidlertid at Yngve ikke har verdens beste håndlag med barn, men går til oppgaven med all den livslyst en begravelsesagent er i stand til å oppvise. "Ha ikke for store forventninger til livet, da blir du bare skuffet," er hans livsmotto. På toget sitter også den barske Annika, som også skal bo hos Yngve i sommer. Mårten og Annika blir raskt bestevenner.

Yngve prøver å innføre streng disiplin i sommerhuset, og det kan se ut som om Annika og Mårten får en sommer med skole, hardt arbeid og likpass. Men selv om Yngve er en streng og morsk mann, aner barna at han egentlig har et hjerte av gull. De bestemmer seg for å sprenge svære hull i Yngves bistre skall, og sammen finner de ut at livet har mer å by på enn lik på låven og Sveriges fotbollspojkar. Mye mer. Annika og Mårten legger ut på små eventyr, og bestemmer seg like godt for å spleise ensomme Yngve med den like ensomme skolefrøkenen Svanhild. Det blir en sommer ingen kommer til å glemme.

Ulf Malmros har med Den beste sommeren laget en Mitt liv som hund for det nye årtusen. Ordet 'bittersøt' er egentlig fullstendig oppbrukt, men sjelden har det passet bedre på en film. Anikka, Mårten og Yngves opplevelser den beste sommeren da alt forandret seg skildres i en uimotståelig blanding av medrivende menneskelige situasjoner og uvanlig stramt regisserte - og derved hysterisk morsomme episoder. Den vanskelige linjen mellom alvor og latter trekkes med nennsom hånd, og de ligger der begge på lur. Den beste sommeren har gått sin seiersgang rundt om på barnefilmfestivalene i Europa, og vunnet en rekke priser, blant annet prisen som beste nordiske barnefilm på BUFF i Sandnes og publikumsprisen (ludi-prisen) på barne- og ungdomsfilmfestivalen i Kristiandsand.

Ingen trailer tilgjengelig