Siste nyheter

Utekino på St.hanshaugen // Pans labyrint

Fredag 31. august inviterer arthaus til utekino på St. Hanshaugen – og det for 16. gang. Hold av kvelden fredag 31. august,...

 

Studio Ghibli-festival på Odeon Oslo

Den 15. juni flyr verdens kuleste lille heks, Kiki, tilbake på kinolerretet! Det feirer vi med en hel helg med eventyrlige filmklassikere fra legendariske StudioGhibli på Odeon Oslo....

 

Velkommen til sommerfest!

Tradisjonen tro har vi vår årlige sommerfest – det skjer 6. juni på Ingensteds! Dørene åpner kl 19.00 – aldersgrense 20 år.

 

 

Regissørmøte: Dag Johan Haugerud

Journalist og skuespiller Hans Olav Brenner filmbader regissør og manusforfatter Dag Johan Haugerud, som etter kritikersuksessen «Som du ser meg» snart er klar med sin andre...

 

Arthaus søker filmentusiaster til Scope100

Vil du være med å velge ut en av årets arthausfilmer? Vi søker 100 filminteresserte fra hele landet til tredje runde av Scope100. Er du en av dem?

 

Erika Fatland introduserer Andrej Zvjagintsevs SAVNET

Velkommen til spesialvisning Andrej Zvjaginsevs Savnet (Nelyubov | Loveless) søndag 28. januar kl 15.00 på Gimle kino. Visningen introduseres av forfatter og sosialantropolog...

 
 
Tittel: Den beste sommeren
Original tittel: Den bästa sommaren
Regi: Ulf Malmros
Skuespillere: Kjell Bergquist, Rebecca Scheja, Brasse Brännstrøm, Cecilia Nilsson, Anastasios Soulis
Manus: Ulf Malmros og Lars Johansson
Musikk: Dan Sundquist og Henrik Medquist
Sjanger: Barnefilm
Nasjonalitet: Sverige
Språk: Svensk
Produksjonsår: 2000
Premiere kino: 11.05.2001

Den beste sommeren

Det er sommeren 1958 og Sverige er i finalen i fotball-VM. På toget fra byen sitter Mårten. Han skal tilbringe sommeren på landet hos feriepappaen sin, begravelsesagenten Yngve.
Han har hørt at Yngve er en snill og hyggelig mann, og regner med at dette skal bli den beste sommeren han har hatt til nå! Det viser seg imidlertid at Yngve ikke har verdens beste håndlag med barn, men går til oppgaven med all den livslyst en begravelsesagent er i stand til å oppvise. "Ha ikke for store forventninger til livet, da blir du bare skuffet," er hans livsmotto. På toget sitter også den barske Annika, som også skal bo hos Yngve i sommer. Mårten og Annika blir raskt bestevenner.

Yngve prøver å innføre streng disiplin i sommerhuset, og det kan se ut som om Annika og Mårten får en sommer med skole, hardt arbeid og likpass. Men selv om Yngve er en streng og morsk mann, aner barna at han egentlig har et hjerte av gull. De bestemmer seg for å sprenge svære hull i Yngves bistre skall, og sammen finner de ut at livet har mer å by på enn lik på låven og Sveriges fotbollspojkar. Mye mer. Annika og Mårten legger ut på små eventyr, og bestemmer seg like godt for å spleise ensomme Yngve med den like ensomme skolefrøkenen Svanhild. Det blir en sommer ingen kommer til å glemme.

Ulf Malmros har med Den beste sommeren laget en Mitt liv som hund for det nye årtusen. Ordet 'bittersøt' er egentlig fullstendig oppbrukt, men sjelden har det passet bedre på en film. Anikka, Mårten og Yngves opplevelser den beste sommeren da alt forandret seg skildres i en uimotståelig blanding av medrivende menneskelige situasjoner og uvanlig stramt regisserte - og derved hysterisk morsomme episoder. Den vanskelige linjen mellom alvor og latter trekkes med nennsom hånd, og de ligger der begge på lur. Den beste sommeren har gått sin seiersgang rundt om på barnefilmfestivalene i Europa, og vunnet en rekke priser, blant annet prisen som beste nordiske barnefilm på BUFF i Sandnes og publikumsprisen (ludi-prisen) på barne- og ungdomsfilmfestivalen i Kristiandsand.