Siste nyheter

Utekino på St.hanshaugen // Pans labyrint

Fredag 31. august inviterer arthaus til utekino på St. Hanshaugen – og det for 16. gang. Hold av kvelden fredag 31. august,...

 

Studio Ghibli-festival på Odeon Oslo

Den 15. juni flyr verdens kuleste lille heks, Kiki, tilbake på kinolerretet! Det feirer vi med en hel helg med eventyrlige filmklassikere fra legendariske StudioGhibli på Odeon Oslo....

 

Velkommen til sommerfest!

Tradisjonen tro har vi vår årlige sommerfest – det skjer 6. juni på Ingensteds! Dørene åpner kl 19.00 – aldersgrense 20 år.

 

 

Regissørmøte: Dag Johan Haugerud

Journalist og skuespiller Hans Olav Brenner filmbader regissør og manusforfatter Dag Johan Haugerud, som etter kritikersuksessen «Som du ser meg» snart er klar med sin andre...

 

Arthaus søker filmentusiaster til Scope100

Vil du være med å velge ut en av årets arthausfilmer? Vi søker 100 filminteresserte fra hele landet til tredje runde av Scope100. Er du en av dem?

 

Erika Fatland introduserer Andrej Zvjagintsevs SAVNET

Velkommen til spesialvisning Andrej Zvjaginsevs Savnet (Nelyubov | Loveless) søndag 28. januar kl 15.00 på Gimle kino. Visningen introduseres av forfatter og sosialantropolog...

 
 
Tittel: Livet på jorda
Original tittel: La vie sur terre
Regi: Abderrahmane Sissako
Skuespillere: Abderrahmane Sissako
Manus: Abderrahmane Sissako
Språk: Fransk
Produksjonsår: 1998
Premiere kino: 06.08.1999

Livet på jorda

Filmregissøren Sissako vil reise hjem til Afrika. Bort fra overflodssamfunn og konsumisme i Paris og tilbake til landsbyen Sokolo ute på savannene, der hans far bor. Her hersker en annen rytme, og livet preges av enkel teknologi og nære problemer.
Telefonlinjene er skrøpelige, lokalradioen er av reodor felgen-type, fotografen står på torget med sitt gamle kassekamera og fugler spiser opp avlingen. Det er ikke årtusenskiftet som står i fokus for folks liv her ute - det foregår bare som et svakt støyteppe fra radioen når den lokale programlederen tar seg pause fra opplesingen av Aimé Cesaires tekst:
Afrikas historiske tragedie er ikke at kontinentet kom så sent i kontakt med resten av verden. Tragedien er den form denne kontakten fikk. Mens Europa ble styrt av kyniske industriherrer, ekspanderte det. Vår ulykke var at det var dette Europa vi møtte på vår vei. Det Europa som er ansvarlig for historiens største likhaug.
I århundrer har Europa fylt oss med løgn og pumpet i oss sykdommer. Så det er slett ikke sant at menneskets verk er avsluttet, at vi ikke lenger har noe å gjøre her i verden, at vi snylter på jorda, at det er tilstrekkelig at vi kommer i takt med omverdenen. Menneskets verk er bare såvidt påbegynt. Det gjenstår for mennesket å erobre det bortgjemte som er stivnet i en avkrok av vår heftighet. Ingen rase har monopol på skjønnhet, intelligens eller styrke. Det er plass til alle når erobringen begynner, og nå vet vi at sola kretser rundt jorda og lyser opp den lille flekken som har holdt vår vilje fast. Og at enhver stjerne faller fra himmelen, mot jorda, på vår uinnskrenkede befaling.
Og imens, badet i Afrikas gyldne solskinn, sykler Sissako rundt i landsbyen i sin fargerike drakt, og prøver å komme i nærkontakt med den vakre Nana.

om regissøren:
Abderrahmane Sissako er født i Mauretania, utdannet ved filminstituttet i Moskva og jobber i Frankrike. Likevel har han alltid hatt Afrika sentralt i arbeidet sitt, han har utviklet fortellingene sine i lys av kontinentet, selv om hans egentlige tema i filmene er eksil. Dette ser vi tydelig i October, hans mest kjente film. Han har siden laget filmene Sabrya og Rostov-Luanda. Perspektivet i filmene, som blander fiksjon og dokumentar, politikk og poesi, gir oss et av de sterkeste og mest levende bilder av det afrikanske kontinentet fra de siste årene. Livet på jorda vant The Golden Spire ved San Francisco internasjonale filmfestival 1999. Abderrahmane Sissako vil bli 39 år i år 2000.