Siste nyheter

Utekino på St.hanshaugen // Pans labyrint

Fredag 31. august inviterer arthaus til utekino på St. Hanshaugen – og det for 16. gang. Hold av kvelden fredag 31. august,...

 

Studio Ghibli-festival på Odeon Oslo

Den 15. juni flyr verdens kuleste lille heks, Kiki, tilbake på kinolerretet! Det feirer vi med en hel helg med eventyrlige filmklassikere fra legendariske StudioGhibli på Odeon Oslo....

 

Velkommen til sommerfest!

Tradisjonen tro har vi vår årlige sommerfest – det skjer 6. juni på Ingensteds! Dørene åpner kl 19.00 – aldersgrense 20 år.

 

 

Regissørmøte: Dag Johan Haugerud

Journalist og skuespiller Hans Olav Brenner filmbader regissør og manusforfatter Dag Johan Haugerud, som etter kritikersuksessen «Som du ser meg» snart er klar med sin andre...

 

Arthaus søker filmentusiaster til Scope100

Vil du være med å velge ut en av årets arthausfilmer? Vi søker 100 filminteresserte fra hele landet til tredje runde av Scope100. Er du en av dem?

 

Erika Fatland introduserer Andrej Zvjagintsevs SAVNET

Velkommen til spesialvisning Andrej Zvjaginsevs Savnet (Nelyubov | Loveless) søndag 28. januar kl 15.00 på Gimle kino. Visningen introduseres av forfatter og sosialantropolog...

 
 
Tittel: Lagaan: once upon a time in India
Original tittel: Lagaan: once upon a time in India
Regi: Ashutosk Gowariker
Skuespillere: Aamir Khan, Gracy Singh, Rachel Shelley, Paul Blacksthorne, Suhasini Mulay
Manus: Ashutosh Gowariker, Kumardave & Sanjav Dayma
Sjanger: Drama
Nasjonalitet: India
Språk: Hindi
Produksjonsår: 2001
Premiere kino: 30.08.2002

Lagaan: once upon a time in India

Endelig en Bollywoodfilm på norske kinoer! Importprisvinner fra Bergen internasjonale filmfestival og Oscarnominert for beste utenlandske film.
Champaner, India 1893. Landsbyboerne ser mot himmelen. Den siste monsunperioden var kort og de frykter at innhøstingen skal slå feil på grunn av tørke. Da de vil be provinsens Rajah om å slippe å betale Lagaan - skatt av innhøstingen - til britene, opdager de at den faktisk er blitt fordoblet i stedet. Kaptein Russel er den voldelige og autoritære kommandanten i området. Han utfordrer landbybeboerne til cricketkamp, en sport de ikke kjenner overhodet. Dersom de vinner, vil han ettergi skatt de neste tre årene, taper de blir den tre ganger høyere.

Filmen følger de grunnleggende regler for Bollywoodfilmer - en kvinnelig hovedrolle, sang og dans, men bryter ellers med standardene. Resultatet er verken en hinduversjon av en Hollywoodsuksess eller en tåreperse. Selv om dette ikke er en sann historie, gir filmen et godt innblikk i landets historiske periode etter britenes voldelige reaksjon på opprøret i 1857.

Dramaturgien, den velskrevne dialogen og produksjonens tekniske kvalitet har sørget for at denne tre timer og førtifire minutter lange filmen ble årets film i India i fjor.

(omtale fra Bergen Internasjonale filmfestival 2001)

hva er bollywood?
Bollywood er en fellesbetegnelse på de fargesprakende sjangerfilmene som produseres i den nasjonale filmbyen i Mumbai. De kalles også for masala-film på grunn av sjangerens krydderblanding av romantikk, komedie, action, fantasy og kitsch - og naturligvis en god porsjon sang og dans.

Tradisjonelt inneholder alle Bollywoodfilmer minst én stjerne, seks sanger og tre dansenummer. Historien kommer gjerne i annen rekke. Sånn har det vært, men en del av Bollywoodindustrien har også begynt å fokusere på solide plot og dypereliggende følelser. Omvendt har også Vesten fått øynene opp for Bollywoodsjangerens egne kvaliteter: Baz Luhrmann var tydelig inspirert av Indias musical-stil i Moulin Rouge. Mira Nair vant gulløven i Venezia for Bollywood-inspirerte Monsoon Wedding.

Få land kan tillate seg å fnyse av Hollywood, men India kan! Den indiske filmindustrien produserer flere filmer enn noe annet land i verden, inklusive USA - nærmere 900 filmer i året. Og mens amerikansk film fyller 80-90% av filmtilbudet i europeiske kinoer, må Hollywood nøye seg med en markedsandel på knappe 5% i India. Resten står Bollywood for.