Siste nyheter

Utekino på St.hanshaugen // Pans labyrint

Fredag 31. august inviterer arthaus til utekino på St. Hanshaugen – og det for 16. gang. Hold av kvelden fredag 31. august,...

 

Studio Ghibli-festival på Odeon Oslo

Den 15. juni flyr verdens kuleste lille heks, Kiki, tilbake på kinolerretet! Det feirer vi med en hel helg med eventyrlige filmklassikere fra legendariske StudioGhibli på Odeon Oslo....

 

Velkommen til sommerfest!

Tradisjonen tro har vi vår årlige sommerfest – det skjer 6. juni på Ingensteds! Dørene åpner kl 19.00 – aldersgrense 20 år.

 

 

Regissørmøte: Dag Johan Haugerud

Journalist og skuespiller Hans Olav Brenner filmbader regissør og manusforfatter Dag Johan Haugerud, som etter kritikersuksessen «Som du ser meg» snart er klar med sin andre...

 

Arthaus søker filmentusiaster til Scope100

Vil du være med å velge ut en av årets arthausfilmer? Vi søker 100 filminteresserte fra hele landet til tredje runde av Scope100. Er du en av dem?

 

Erika Fatland introduserer Andrej Zvjagintsevs SAVNET

Velkommen til spesialvisning Andrej Zvjaginsevs Savnet (Nelyubov | Loveless) søndag 28. januar kl 15.00 på Gimle kino. Visningen introduseres av forfatter og sosialantropolog...

 
 
Tittel: Fortiden
Original tittel: Le Passé
Regi: Asghar Farhadi
Skuespillere: Bérénice Bejo, Tahar Rahim, Ali Mosaffa, Pauline Burlet, Elyes Aguis, Jeanne Jestin, Sabrine Ouazani, Babak Karimi, Valeria Cavalli
Manus: Asghar Farhadi
Musikk: Evgueni og Youli Galperine
Sjanger: Drama
Nasjonalitet: Frankrike
Språk: Fransk
Lengde: 2 t. 10 min.
Produksjonsår: 2013
Sensur: 11 år
Premiere kino: 20.12.2013

Fortiden

Det nye mesterverket til Oscar-vinner Asghar Farhadi

Den iranske regissøren Asghar Farhadi gjorde stor suksess med det intense skilsmissedramaet NADER OG SIMIN - ET BRUDD for tre år siden. Den vant Oscar for beste fremmedspråklige film og ble en kinosuksess i Norge.

I FORTIDEN er handlingen lagt til Paris, og nok en gang er det et samlivsbrudd som er rammen for historien. Ahmad kommer tilbake til Paris fra Teheran for å sluttføre skilsmissen med Marie. De har vært separert i fire år og Marie har innledet et forhold til Samir, noe Maries tenåringsdatter Lucie liker svært dårlig. Ahmed erfarer fort at det er ondt blod mellom familiemedlemmene og prøver å nøste opp trådene bak konflikten. Gradvis blir hemmelighetene avslørt.


Asghar Farhadis mesterstykke er å lage gripende drama om vanlige mennesker i gjenkjennelige og troverdige situasjoner. FORTIDEN er intet unntak og igjen har han blitt sammenlignet med Henrik Ibsen. Bérénice Bejo i rollen som Marie ble fortjent kåret til beste skuespiller på filmfestivalen i Cannes.


*************************************


PRESSEN OM FILMEN:


Et relasjonsdrama av ibsenske dimensjoner
- Bergens Tidende

Til alle som likte NADER OG SIMIN: gled dere!
Skuespillerne, både store og små, er knallsterke og troverdige. Farhadi går under huden på denne familien på en detaljert og kontrollert måte, der hver eneste sten skal vendes
- Filmmagasinet


Det originale dramaet er ytterst velspilt. Fullt av overraskelser og absolutt usentimentalt
- Stavanger Aftenblad


Imponerende skuespill i fortettet familiedrama
- Aftenposten


Et generøst og intelligent stykke film
- VG


Eminent familiedrama. Oscar-vinner Farhadis første ikke-iranske film overbeviser stort
- Adresseavisen


En gripende hverdagsskildring fra en av vår tids store filmskapere
- Dagsavisen


Suverent. Like spanande som ein thriller
- Klassekampen


Mer vellaget og velspilt drama er det ikke ofte man ser
- Fædrelandsvennen


Årets kanskje sterkeste slutt
- Dagbladet


Smart og intelligent historiefortelling som gjør filmopplevelsen større
- Filmpolitiet, NRK P3


*************************************


OM SKUESPILLERNE OG REGISSØREN:

Filmens kjerne er de tre karakterene Marie, Ahmad og Maries nye samboer Samir.


Argentinsk-franske Bérénice Bejo spiller Marie. Hun ble Oscar-nominert for rollen sin i stumfilmhyllesten THE ARTIST. For rollen i FORTIDEN mottok hun skuespillerprisen i Cannes.


Tahar Rahim (Samir) fikk sitt gjennombrudd i Jacques Audiards PROFETEN som også ga han den franske filmprisen César. Han har spilt i en rekke franske filmer og er også aktuell i Fatih Akins neste film THE CUT.


Ali Mosaffa (Ahmad) er en iransk regissør og skuespiller. Hans har laget to spillefilmer som han også har skrevet manuset til. Siste film var fjorårets THE LAST STEP. I begge filmene spiller hans kone Leila Hatami hovedrollene. Hun spilte Simin i Asghar Farhadis forrige film.


Asghar Farhadi fikk sitt store gjennombrudd med NADER OG SIMIN - ET BRUDD i 2011. Filmen vant Gullbjørnen og begge skuespillerprisene på Berlin filmfestival og ble en sensasjon på kino verden over. Filmen vant også Oscar for beste fremmedspråklige film.


Med FORTIDEN har han laget sin sjette film. Den første utenfor Iran. Filmen er på samme måte som NADER OG SIMIN - ET BRUDD et universelt menneskelig drama med thrillerelementer. Gjennom filmen avsløres stadig nye sider ved karakterene - og man forstår gradvis, slik den franske mesterregissøren Jean Renoir formulerte det i klassikeren SPILLETS REGLER, at alle har sine grunner for å handle slik de gjør.


Suksessen til NADER OG SIMIN førte til at Farhadis tidligere filmer som ABOUT ELLY (2009) og FIREWORKS WEDNESDAY (2006) har fått fornyet oppmerksomhet ved retrospektiver på cinemateker og filmfestivaler og større anerkjennelse av filmkritikere i vesten. Mange anser nå Farhadi som en av vår tids største filmskapere. Hans klassiske stil og brilijant konstruerte dramaer har fått noen kritikerne til å sammenligne han med gamle mestere som Ibsen og Strindberg.