ARTHAUS I CANNES: NYE FILMER FRA AKI KAURISMÄKI OG RUBEN ÖSTLUND

Aki Kaurismäkis Le Havre og Ruben Östlunds Play har verdenspremiere under Cannes filmfestival. Begge filmene kommer på kino til høsten og vinteren fra oss. Vi ser fram til å presentere nye filmer fra to av nordisk films beste og mest særegne regissører for norsk kinopublikum!

Allerede før festivalens start har vi gjort avtaler på to av festivalens filmer:

Aki Kaurismäkis Le Havre deltar i festivalens hovedprogram og konkurrerer dermed om Gullpalmen. Dette er finnens første film siden Lys i skumringen som Arthaus lanserte i 2006. Filmen er lagt til havnebyen Le Havre i Frankrike og handler om skopusseren Marcel Marx som får livet snudd på hodet når han møter den unge flyktningen Idrissa fra Afrika. Se klipp fra filmen på festivalens hjemmeside.

Arthaus har tidligere distribuert den finske mesterregissørens Juha (1998), Mannen uten minne (2002) og Lys i skumringen (2006).

I sideserien Quinzaine des Realisateurs finner vi Ruben Östlunds tredje spillefilm Play. Filmen er basert på virkelige hendelser av ungdomskriminalitet i Göteborg. En gjeng med svarte gutter på 12-14 år sto bak rundt 70 ran av andre unge gutter mellom 2006 og 2008. Ingen form for vold eller trusler var nødvendige, i stedet brukte de et slags rollespill for å gjennomføre ranene. Et perfekt utgangspunkt for Östlunds humoristiske og skarpe observasjon av menneskelig oppførsel og forhold mellom gruppe og individ. Les mer om filmen på filmens side.

Arthaus har tidligere distribuert Östlunds spillefilmer Gitarmongo (2006) og De ufrivillige (2008) og kortfilmen Hendelse ved bank som vant Gullbjørnen for beste kortfilm i Berlin i 2010.

Begge filmene får norsk kinopremiere i løpet av høsten og vinteren.

Som alltid er Arthaus' mål å komme hjem med de aller beste filmene fra festivalen i Cannes. Vi har vært norsk distributør på Gullpalme-vinnerne Barnet (2005), 4 måneder, 3 uker og 2 dager (2007), Klassen (2008), Det hvite båndet (2009) og Onkel Boonmee som kan erindre sine tidligere liv (2010). Bortsett fra sistnevnte ble alle kjøpt før de vant filmverdenes gjeveste pris!

Vil vår gullteft slå til i år igjen? Følg med på vår Facebook-side og Twitter-konto gjennom festivalen som avsluttes søndag 22. mai!

Cannes filmfestival:

Festivalens hjemmeside

Festivalens Facebook-side

Sideprogrammet Quinzaine des Realisateurs (Director`s Fortnight):

Quinzaines hjemmeside

Quinzaines Facebook-side