SPESIALVISNING: VI MÅ SNAKKE OM «QUO VADIS, AIDA?»

Velkommen til spesialvisning av «Quo vadis, Aida?» den 8. september kl 18.00 Vega Scene i Oslo. Regissør Jasmila Žbanić har dedisert «Quo vadis, Aida?» til kvinnene i Srebrenica og de 8372 sønnene, fedrene, ektemennene og brødrene de minstet. Men hva skjedde egentlig under konflikten i Jugoslavia, hva gikk galt og hva har verden lært av den?

Etter filmen blir det samtale med professor og forfatter Svein Mønnesland, generalsekretær i Helsingforskomiteen Bjørn Engesland og doktorgradsstipendiat og universitetslektor Amina Selimovic. Samtalen ledes av Even Sebastian Skallerud. La oss bli klokere sammen.

Se her for billetter.

Arrangementet er et samarbeid mellom Oslo Pix, Vega Scene og Arthaus, og er støttet av Fritt ord.

Om panelet:

Svein Mønnesland er forfatter og professor i slaviske språk ved Universitetet i Oslo. Han er ekspert på bosnisk, kroatisk og serbisk og har skrevet en rekke bøker og artikler om slavisk lingvistikk, litteratur og kulturhistorie. Nylig utga han boken En kort introduksjon til Jugoslavia-konflikten.

Bjørn Engesland er generalsekretær i Den norske Helsingforskomité. Hans engasjement for menneskerettigheter springer ut av en langvarig og sterk interesse for internasjonale spørsmål og rettferdighet. Under krigene i det tidligere Jugoslavia var Bjørn involvert i å kartlegge alvorlige menneskerettslige overgrep, blant annet gjennom en delegasjon for å finne fakta i Kroatia under «Operation Storm» i 1995.

Amina Selimović avsluttet sin master i Religion og Samfunn ved Det teologiske fakultet, Universitetet i Oslo, i 2009, og er nå doktorgradsstipendiat og universitetslektor. Doktorgradsprosjektet har tittelen The Perception and Position of Women Theologians within the Islamic Community of Bosnia-Herzegovina. Masteroppgaven hennes fokuserte på islam i Bosnia-Herzegovina og på forfatterskapet til den muslimske tenkeren og politikeren Alija Izetbegović. Selimovic kom til Norge som flyktning våren 1992.

Even Sebastian Skallerud jobber med film- og debattprogrammet i Oslo Dokumentarkino og HUMAN internasjonale dokumentarfilmfestival. Han har en master i menneskerettigheter og flere års erfaring med formidling om folkemord og andre menneskerettighetsbrudd. Even har også arbeidet med forebygging av folkemord og andre internasjonale forbrytelser i FN og ved Holocaustsenteret i Oslo.

Om filmen:

Bosnia juli 1995. Aida jobber som tolk for FN i Srebrenica. Serbiske militærstyrker er i ferd med å overta byen, og Aidas familie er blant de mange tusen som søker tilflukt i FN-leiren. Som tolk for ledelsen både ser og hører Aida hva som er i ferd med å skje. Men hvor langt kan hun egentlig gå for å redde sine egne?

«Quo vadis, Aida?» ble Oscar-nominert for beste internasjonale film, og er basert på sanne hendelser.