Siste nyheter

BARN av Dag Johan Haugerud har fått produksjonstilskudd

Dag Johan Haugeruds nye spillefilm Barn har mottatt produksjonstilskudd fra Norsk filminstitutt. Filmen går i innspilling i september i år, med Henriette Steenstrup i...

 

CANNES 2017: Gullpalmen til Ruben Östlunds THE SQUARE – og prisdryss til nye Arthaus-filmer

Arthaus er særs stolte over å distribuere Ruben Östlunds Gullpalmevinner THE SQUARE i Norge. Arthaus har fulgt Östlund helt fra hans første spillefilm Gitarmongo til...

 

Førpremiere KAMMERPIKEN

Sammen med Film fra Sør og Nordisk film kino inviterer vi til førpremiere på Park Chan-wooks mesterverk Kammerpiken, onsdag 5. april kl 17:30 på Gimle kino. Filmen har...

 

Førpremiere Kvinne, ukjent

Velkommen til førpremiere på Kvinne, ukjent – en ny film av Luc og Jean-Pierre Dardenne, tirsdag 14. mars kl. 18.00 på Gimle kino. Visningen introduseres av lege,...

 

Spesialvisninger The Rules for Everything: Kim møter venner

Vi inviterer til spesialvisninger av The Rules for Everything. Gjennom en allsidig karriere som kunstner, illustratør, grafisk designer, musiker, danser, forfatter, filmfotograf og nå...

 

Oscar-nominasjon til MIN PAPPA TONI ERDMANN og HAVET BRENNER

Det ble to Oscar-nominasjoner til arthaus' filmer i dag: Gianfranco Rosis HAVET BRENNER ble nominert i kategorien Beste dokumentar, og Maren Ades formidable MIN PAPPA TONI ERDMANN ble...

 
 
Tittel: Småen
Original tittel: The Kid
Regi: Charles Chaplin
Skuespillere: Charles Chaplin, Jackie Coogan, Edna Purviance, Tom Wilson
Manus: Charles Chaplin
Musikk: Charles Chaplin (komponert i 1971)
Nasjonalitet: USA
Språk: Stumfilm
Lengde: 1 t. 46 min.
Produksjonsår: 1921
Sensur: 15 år
Premiere kino: 19.05.2000

Småen

Småen var Chaplins første langfilm, og er vel kanskje den mest rørende av alle filmene hans. I skildringen av den lille guttens fattigslige oppvekst ligger det trolig mye av Chaplins egen barndom fra London. Det som gjør mest inntrykk i filmen er imidlertid de intense og uttrykksfulle øyeblikkene mellom Chaplin og barnestjernen Jackie Coogan.
Selve historien er enkel. En mor - hvis eneste synd var å bli mor - etterlater sitt barn som blir funnet av Charlie. Han tar rollen svært alvorlig, og snart er "far" og sønn involvert i en
blomstrende forretning som glassmakere. Småen knuser vinduene og Charlie reparerer dem. Etterhvert kommer barnevernet på sporet av den lille familien, og etter mye dramatikk innser
barnemoren at småen er hennes sønn. Hun har nå blitt rik og vil ha sitt fortapte barn tilbake, og utlover en stor belønning. Plutselig er alle ute etter å skille Landstrykeren og småen.

Bak produksjonen av Småen lå det minst like mye dramatikk som i filmen. Chaplin var i ferd med å skilles fra sin unge kone, og advokatene hennes kvesset knivene. De ville blant annet ta pant i filmen han holdt på med som en del av skilsmisseoppgjøret. Chaplinbrødrene klarte med et nødskrik å berge filmen unna slik at den kunne fullføres. Etter at skilsmissen endelig var ferdig roet Chaplins privatliv seg for en stund. Han tok en nostalgisk tur til hjemlandet, bare for å oppdage at alt hadde forandret seg og at hans store ungdomskjærlighet Hetty Kelly var død.


Filmografi langfilm:
The Kid (Småen) 1921
A Woman of Paris 1923
The Gold Rush (Gullfeber) 1925
The Circus (Sirkus) 1928
City Lights (Byens lys) 1931
Modern Times (Moderne tider) 1936
The Great Dictator (Diktatoren) 1940
Monsieur Verdoux 1947
Limelight (Rampelys) 1952
A King in New York 1957
A Countess from Hong Kong 1967