Siste nyheter

Alle elsker THE SQUARE

Nå er Ruben Östlunds kritikerroste, sylskarpe satire THE SQUARE klar for kinoer over hele landet. Filmen vant den prestisjetunge Gullpalmen i Cannes i år, er Sveriges...

 

Innspillingen av Dag Johan Haugeruds BARN er i gang

BARN av Dag Johan Haugerud har i dag hatt sin første opptaksdag i studio i Trollhättan, med noen av Norges fremste skuespillere i rollene.

 

Gullpalme-vinner Ruben Östlund til BIFF

Ruben Östlunds Gullpalme-vinner og Sveriges Oscar-kandidat THE SQUARE åpner Bergen Internasjonale filmfestival 26. september. Östlund og produsent Erik Hemmendorff kommer til...

 

Gullbjørn-vinner Ildikó Enyedi på Norgesbesøk

Ungarske Ildikó Enyedi vant både Gullbjørnen og kritikerprisen for «Om Kropp og sjel» på Berlinalen i år, og gjorde med det et imponerende comeback. Det...

 

Studio Ghiblis ONLY YESTERDAY er månedens film på Cinemateket

Månedens film på cinemateket i september er en Studio Ghibli-klassiker fra mesterregissøren Isao Takahata (Prinsesse Kaguya og Ildluens grav)!

Only Yesterday var en av de...

 

YOUR NAME på Kulturnatt

Om ett års tid åpner VEGA SCENE – Oslos nye møtested for film og teater. Men vi klarer ikke vente så lenge: På Oslo kulturnatt inviterer vi til japansk utekino...

 
 
Tittel: Lornas stillhet
Original tittel: Le silence de Lorna
Regi: Luc og Jean-Pierre Dardenne
Skuespillere: Arta Dobroshi, Jérémie Renier, Fabrizio Rongione
Manus: Luc og Jean-Pierre Dardenne
Sjanger: Drama
Nasjonalitet: Belgia
Språk: Fransk
Lengde: 1 t. 45 min.
Produksjonsår: 2008
Sensur: 11 år
Premiere kino: 09.01.2009
Release DVD: 15.10.2009

/

Lornas stillhet

Dardenne-brødrenes siste film
Dardenne-brødrenes siste film. Lorna er en ung jente fra en liten by i Albania, på leting etter lykken i Vest-Europa, på jakt etter oppholdstillatelse og en mulighet til å starte en forretning sammen med kjæresten hjemmefra, Sokol. Hun er blitt gift med en junky og har på den måten skaffet seg nødvendige dokumenter. Men hennes medsammensvorne i miljøet av organisert kriminalitet ønsker at junkyen skal dø av en overdose slik at Lorna igjen kan bli en omsettelig vare - en som kan selges til den neste gifteklare innvandreren med behov for papirer. Det er penger å tjene på denne trafikken.
Lorna er en ung jente fra en liten by i Albania, på leting etter lykken i Vest-Europa, på jakt etter oppholdstillatelse og en mulighet til å starte en forretning sammen med kjæresten hjemmefra, Sokol. Hun er blitt gift med en junky og har på den måten skaffet seg nødvendige dokumenter. Men hennes medsammensvorne i miljøet av organisert kriminalitet ønsker at junkyen skal dø av en overdose slik at Lorna igjen kan bli en omsettelig vare - en som kan selges til den neste gifteklare innvandreren med behov for papirer. Det er penger å tjene på denne trafikken.

Og Lorna er ikke noe uskyldig offer - hun er med på notene og tar seg godt betalt. Vanskelighetene begynner når den narkomane ektemannen ber Lorna hjelpe ham å slutte med dop. Selv om han godt vet at hun har giftet seg med ham rent proforma, ser han på henne som sin eneste sjanse til å komme seg ut av avhengigheten. Også han trenger hennes styrke. Og dermed befinner Lorna seg i press mellom mange grådige aktører - bandelederen Fabio, kjæresten Sokol, junkyen Claudy og den neste ektemannen, som alle venter utålmodig på at Lorna skal gjøre som de vil. Men hva vil hun selv?

Igjen har Dardenne-brødrene klart å skape et intenst drama om vår tids store spørsmål gjennom det aller enkleste, det aller næreste. Ved å følge et lite knippe mennesker med beskjedne håp og ønsker om en bedret tilværelse, får filmskaperne fortalt noe vesentlig om salg av mennesker, vold i nære relasjoner, bytte av identiteter, utpresning, løgn og oppriktighet, ømhet, omsorg og kjærlighet. Hvor langt er vi villige til å gå for å oppnå det vi vil ha? Hvem skal reddes og hvem kan ofres? Finnes det en grense for menneskets kynisme?

Og herfra er det fristende å tenke videre - hvordan fungerer de nye folkevandrerne i samfunnet, i økonomien? Hva slags jobber er det vi lar dem gjøre, hvilke plasser er det som står tomme og kan fylles av dem? Kunne den vestlige økonomien klart seg uten en underverden der vi lar andre regler gjelde enn hjemme hos oss selv? Også slike tanker klarer Dardenne-brødrene å sette i gang med sine forbløffende enkle hverdagsdramaer.

Lornas stillhet vant Manusprisen i Cannes og føyer seg dermed inn i rekken av Cannesbelønte Dardenne-filmer: brødrene mottok Gullpalmen både for Rosetta og Barnet.

Jon Rognlien, oversetter