Siste nyheter

Alle elsker THE SQUARE

Nå er Ruben Östlunds kritikerroste, sylskarpe satire THE SQUARE klar for kinoer over hele landet. Filmen vant den prestisjetunge Gullpalmen i Cannes i år, er Sveriges...

 

Innspillingen av Dag Johan Haugeruds BARN er i gang

BARN av Dag Johan Haugerud har i dag hatt sin første opptaksdag i studio i Trollhättan, med noen av Norges fremste skuespillere i rollene.

 

Gullpalme-vinner Ruben Östlund til BIFF

Ruben Östlunds Gullpalme-vinner og Sveriges Oscar-kandidat THE SQUARE åpner Bergen Internasjonale filmfestival 26. september. Östlund og produsent Erik Hemmendorff kommer til...

 

Gullbjørn-vinner Ildikó Enyedi på Norgesbesøk

Ungarske Ildikó Enyedi vant både Gullbjørnen og kritikerprisen for «Om Kropp og sjel» på Berlinalen i år, og gjorde med det et imponerende comeback. Det...

 

Studio Ghiblis ONLY YESTERDAY er månedens film på Cinemateket

Månedens film på cinemateket i september er en Studio Ghibli-klassiker fra mesterregissøren Isao Takahata (Prinsesse Kaguya og Ildluens grav)!

Only Yesterday var en av de...

 

YOUR NAME på Kulturnatt

Om ett års tid åpner VEGA SCENE – Oslos nye møtested for film og teater. Men vi klarer ikke vente så lenge: På Oslo kulturnatt inviterer vi til japansk utekino...

 
 
Tittel: Lepel-koden
Original tittel: Lepel
Regi: Willem van de Sande Bakhuyzen
Skuespillere: Joep Truijen, Neeltje de Vree, Loes Luca, Carice van Houten, Barry Atsma,
Manus: Mieke de Jong
Musikk: Robert Lockhart
Sjanger: Familiefilm
Nasjonalitet: Nederland
Språk: Norsk
Lengde: 1 t. 32 min.
Produksjonsår: 2005
Premiere kino: 19.05.2006
Release DVD: 01.12.2006

/
Relaterte linker:

Lepel-koden

Fra fantasiens dypeste kilder

Av Arne Svingen, forfatter

Voksne som stempler barnehistorier som urealistiske og overdrevne, har alltid provosert meg. Det fine med den gode barnehistorien er jo nettopp at voksenverdenens strenge krav til realisme og logikk ikke lenger eksisterer. Historiene kan kokes i fantasiens dypeste kilder og man kan overdrive så seeren kjenner det kile i hjernebarken.

Lepel-koden er en slik film som vrir og strekker og bulker fantasien din.

Unge Lepel må sortere knapper for en ond bestemor av roald dahlsk kaliber. Hele tiden lengter han etter foreldrene som han tror er på en verdensomspennende ballongferd. Under et knapperaid på det lokale kjøpesenteret møter han jevnaldrende Pia som viser seg å bo over et av prøverommene i klesavdelingen. De treffer den godhjertede selgeren Max, som er akk så forelsket i butikksjefen, en dame som kjører rallycross på fritiden. Siden Lepel i tillegg er et mattegeni, vil læreren ha ham til å representere skolen i en prestisjetung mattekonkurranse. Læreren allierer seg derfor med den grusomme bestemoren og bygger et bur til Lepel.

Ikke et øyeblikk reagerer man på at ett og annet i denne filmen neppe kunne skjedd i virkeligheten. Historien har sine egne elastiske rammer, og av en eller annen fantastisk grunn forstår barn intuitivt hva som er mulig og umulig i slike filmer. Derfor kan plutselig Lepel og Pleun tegnspråk. Klart Lepel kan regne ut den perfekte hoppvinkelen til en bil. Og et riktig bra kyss skal jo vare noen fergeturer fram og tilbake.

Som i mange klassiske historier for barn er det de store temaene som ligger i bunn: Søken etter sitt opphav, viktigheten av vennskap og den store kjærligheten.

Og skulle noen fortelle deg at dette er fortalt på urealistisk og overdreven måte, så skal du himle med øynene. For de som har kikket ned i fantasiens boblende kilder, vet bedre. Mye bedre.

Vinner av FILM&KINOS barnefilmpris under Barnefilmfestivalen i Kristiansand 2005

Juryens begrunnelse:

En enstemmig jury valgte å gi prisen til en film vi mener er laget helt på barnas premisser og som tar barnas univers på alvor. Den hever seg over logikkens begrensninger og skaper med største selvfølgelighet en verden der det meste er mulig. Gjennom en leken og uhøytidelig fortellerteknikk, fortelles en rørende historie om vennskap og tilhørighet.

Lars Berg, spillefilmregissør
Thomas Strzelecki, film- og musikkjournalist i TV2 og FaroJournalen
Christin Berg, filmsjef i Oslo Kinematografer

Arthaus` DVD-utgivelse er utgått/out of print.