Siste nyheter

Arthaus søker filmentusiaster til Scope100

Vil du være med å velge ut en av årets arthausfilmer? Vi søker 100 filminteresserte fra hele landet til tredje runde av Scope100. Er du en av dem?

 

Erika Fatland introduserer Andrej Zvjagintsevs SAVNET

Velkommen til spesialvisning Andrej Zvjaginsevs Savnet (Nelyubov | Loveless) søndag 28. januar kl 15.00 på Gimle kino. Visningen introduseres av forfatter og sosialantropolog...

 

Hanne Ørstavik introduserer Hanekes Happy End

Mandag 15. januar kl. 18.00 ønsker vi velkommen til spesialvisning av Michael Hanekes «Happy End», med innledning av forfatter Hanne Ørstavik, på ærverdige...

 

Alle elsker THE SQUARE

Nå er Ruben Östlunds kritikerroste, sylskarpe satire THE SQUARE klar for kinoer over hele landet. Filmen vant den prestisjetunge Gullpalmen i Cannes i år, er Sveriges...

 

Innspillingen av Dag Johan Haugeruds BARN er i gang

BARN av Dag Johan Haugerud har i dag hatt sin første opptaksdag i studio i Trollhättan, med noen av Norges fremste skuespillere i rollene.

 

Gullpalme-vinner Ruben Östlund til BIFF

Ruben Östlunds Gullpalme-vinner og Sveriges Oscar-kandidat THE SQUARE åpner Bergen Internasjonale filmfestival 26. september. Östlund og produsent Erik Hemmendorff kommer til...

 
 
Tittel: Uskyld
Original tittel: Innocence
Regi: Paul Cox
Skuespillere: Julia Blake, Charles Tingwell, Terry Norris, Robert Menzies, Marta Dusseldorp
Manus: Paul Cox
Musikk: Paul Grabowsky
Sjanger: Drama
Nasjonalitet: Australia
Språk: Engelsk
Produksjonsår: 2000
Premiere kino: 06.04.2001

Uskyld

Den første store forelskelsen glemmer man aldri. Andreas og Claire er fullstendig oppslukt av hverandre, slik bare tenåringer kan være. Krigen i Europa er slutt, kjærligheten blomstrer, livet er herlig.
50 år har gått. Det ble ikke dem. Andreas og Claire har levd hvert sitt liv. Stiftet familie på hver sin kant. Giftet seg, fått barn, hatt sine opp- og nedturer, blitt pensjonister, og ser at livet er på hell. Da oppdager Andreas, som har flyttet til Australia, at hans fordums flamme bor i samme by. Han skriver et brev til Claire. Hun nøler, men går til slutt med på å møtes. Det blir et hjertelig gjensyn. Gnisten og følelsene for hverandre er der fortsatt. Det er som om de er tenåringer igjen, rede til en uforpliktende romanse. Men alt er ikke som før. Ikke minst Claires ektemann John, får seg en overraskelse når han oppdager at kona har en elsker.

Livet er ikke over etter de passerte 60. Men det er viktig å ta vare på gnisten. Ikke ta hverandre for gitt. Ikke stivne hen i hverdagens trivialiteter. Det er viktig å pleie kjærligheten. Man er aldri for gammel til å være forelsket.

om regissøren:
Paul Cox er født i Nederland, men bor og regisserer sine filmer i Australia. Han debuterte med spillefilmen Illuminations i 1974 og har siden gjort 25 spille- og dokumentarfilmer. Han er en av Australias mest profilerte filmskapere og høster stor internasjonal anerkjennelse. Cox er tidligere kjent i Norge for filmen A Womans Tale (1992). Uskyld har hatt en triumferende runde på verdens filmfestivaler som kulminerte med hovedprisen i Montreal (sammen med De andres smak) og publikumsprisene både i Montreal og Toronto, Nord-Amerikas to store festivaler.

Roger Ebert, en av Amerikas mest betydningsfulle filmkritikere oppsummerer fjorårets festival i Cannes slik: "Jeg mener at årets beste film i Cannes var Uskyld av Paul Cox, som ble vist utenfor konkurransen. "Den er for sentimental for det offisielle programmet", fortalte en Cannes-innsider meg. Men sentimentaliteten i Uskyld er både hudløs, ærlig og oppriktig. Filmen forteller historien om en mann og en kvinne som på sine eldre dager oppdager at lidenskapen de delte som tenåringer har overlevd 50 år, og ekteskap på hver sin kant.

Det er opplest og vedtatt at ingen vil se filmer om eldre mennesker på kino. Kanskje, men gode kjærlighetsfilmer trekker folk til kinoen. Uskyld var den eneste filmen ved festivalen som fikk tilskuerne til å omtale den med varme og innlevelse, og som fikk meg til å gråte - ikke av sorg, men i beundring og anerkjennelse. Uskyld og Sanger fra andre etasje er mine opplevelser ved årets filmfestival. De er totalt forskjellige både i stil og innhold, men de er begge kunstneriske mesterverk fra to regissører som vet akkurat hva de vil, og hvordan, og hvorfor."

"100 millioner mennesker går og ser Top Gun, men kun en håndfull ser filmer som Offeret av Andrej Tarkovskij - og jeg spekulerer - hva sitter publikum igjen med etter å sett Top Gun? Jeg så Offeret og det beriket mitt liv - så til de grader at jeg stadig tenker tilbake på den. Egentlig er kinofilmen en gave man tar med seg i livet. Jeg vet at Uskyld ikke kan støte eller såre deg - men den kan gjøre livet ditt rikere."
Paul Cox