Siste nyheter

Alle elsker THE SQUARE

Nå er Ruben Östlunds kritikerroste, sylskarpe satire THE SQUARE klar for kinoer over hele landet. Filmen vant den prestisjetunge Gullpalmen i Cannes i år, er Sveriges...

 

Innspillingen av Dag Johan Haugeruds BARN er i gang

BARN av Dag Johan Haugerud har i dag hatt sin første opptaksdag i studio i Trollhättan, med noen av Norges fremste skuespillere i rollene.

 

Gullpalme-vinner Ruben Östlund til BIFF

Ruben Östlunds Gullpalme-vinner og Sveriges Oscar-kandidat THE SQUARE åpner Bergen Internasjonale filmfestival 26. september. Östlund og produsent Erik Hemmendorff kommer til...

 

Gullbjørn-vinner Ildikó Enyedi på Norgesbesøk

Ungarske Ildikó Enyedi vant både Gullbjørnen og kritikerprisen for «Om Kropp og sjel» på Berlinalen i år, og gjorde med det et imponerende comeback. Det...

 

Studio Ghiblis ONLY YESTERDAY er månedens film på Cinemateket

Månedens film på cinemateket i september er en Studio Ghibli-klassiker fra mesterregissøren Isao Takahata (Prinsesse Kaguya og Ildluens grav)!

Only Yesterday var en av de...

 

YOUR NAME på Kulturnatt

Om ett års tid åpner VEGA SCENE – Oslos nye møtested for film og teater. Men vi klarer ikke vente så lenge: På Oslo kulturnatt inviterer vi til japansk utekino...

 
 
Tittel: Ali Zaoua
Original tittel: Ali Zaoua - prince de la rue
Regi: Nabil Ayouch
Skuespillere: Mounïm Kbab, Hicham Moussoune, Mustafa Hansali, Abdelhak Zhyra
Manus: Nabil Ayouch, Nathalie Saugeon
Musikk: Krishna Levy
Sjanger: Drama
Nasjonalitet: Marokko
Språk: Arabisk
Lengde: 1 t. 35 min.
Produksjonsår: 2000
Premiere kino: 16.05.2002

Ali Zaoua

Arabisk filmperle om gategutter og prinser i Casablanca. Ali Zaoua har vunnet en rekke priser på filmfestivaler verden over.
Ali Zaoua ser ut over havet og drømmer om et annet liv, langt fra Casablancas skitne gater og skumle byggeplasser. Han vil vekk fra de andre gateguttene og den despotiske lederen Dib.

Han tar med seg sine tre beste venner, Kwita, Omar og Boubker, og setter kursen mot havna. Men de får ikke være i fred. De har brutt gatas lover, og gjengen vil tvinge dem tilbake med alle midler. Fire små gutter står alene mot en liten hær av steinkastende gatebarn. Etterpå er de bare tre igjen. Ali er blitt truffet i hodet og ligger livløs på bakken. Sammen bærer de sin døde venn ned til skjulestedet på kaia. De vil gi ham en ordentlig begravelse. Ali skal begraves som en ekte prins.

Filmen om Ali og vennene hans er på samme tid en grim virkelighetsskildring og et eventyr. Ali Zaoua er en hard fortelling om kampen for å overleve i en hverdag der skolegang og kosebamser er byttet ut med slåssing og rusmisbruk. Men det er også en vakker historie om vennskap, håp og omsorg. I små, små øyeblikk åpner filmen en annen verden. En verden der man trøster hverandre. En verden der man sover tett inntil hverandre for ikke å fryse, men også for å holde ensomheten på avstand. En verden der alle små gategutter får lov til å være prinser og ha en drøm.

Skuespillerne i filmen er barn som selv levde på gata i Casablanca, og filmen er skutt på location i byen. Gjennom Bayti Association, en ideell organisasjon som hjelper hjemløse barn, fikk filmteamet anledning til å bli kjent med guttene og livene deres mens de jobbet fram filmideen. Flere av skuespillerne vi møter går i dag på skole, og har vendt tilbake til sine familier.

" Ali Zaoua er et opprop for gatebarna, men også et eventyr. Et eventyr som utspiller seg i en by, og som handler om tre venner som skal gi sin døde venn en begravelse. Det kunne ha vært noen andre barn et annet sted, men nå handler det om gatebarn i Marokko."
Nabil Ayouch, regissør

Om regissøren
Nabil Ayouch (f. 1969) er oppvokst i Paris med fransk mor og marokkansk far. Ayouch er teater- og filmutdannet og har laget reklamefilm og kortfilm i ti år. Hans første spillefilm, Mektoub, var en stor suksess i hjemlandet. Den vant hovedprisen under Film fra Sør-festivalen i Oslo i 1998, og var å se på norske kinoer året etter. Ali Zaoua er hans andre film.


"Søt, sørgelig og severdig"
Svenska Dagbladet

Beste film, Stockholm internasjonale filmfestival 2000:
" Ali Zaoua är en resa gjenom en dalgång av skratt, smärta och skönhet. En film som inte kommer att lämna dig och som du själv inte kommer att vilja lämna."

Den vant også prisen for beste internasjonale spillefilm på FABU (barne- og ungdomsfilmfestivalen i Sandes) i fjor:
"The International jury of the FABU-festival 2001 didn't have much discussion for pointing out the winner of this festival. The main prize of the festival goes to the film that took the boys in the film more than seriously. The "Chemkaras" from Casablanca, the homeless who lives in between violence, drugs and begging, portrays a sensitive and tough story that never crosses sentimental borders. Made with great cinematographic skills, director Nabil Ayouch made a film that can reach an audience from youngsters till grown-ups. Therefore the prize of the international jury goes to ALI ZAOUA."

"An engaging and powerful piece of work, with real compassion for Morocco's unnoticed, unlamented army of homeless children."
Peter Bradshaw, The Guardian