Siste nyheter

Arthaus søker filmentusiaster til Scope100

Vil du være med å velge ut en av årets arthausfilmer? Vi søker 100 filminteresserte fra hele landet til tredje runde av Scope100. Er du en av dem?

 

Erika Fatland introduserer Andrej Zvjagintsevs SAVNET

Velkommen til spesialvisning Andrej Zvjaginsevs Savnet (Nelyubov | Loveless) søndag 28. januar kl 15.00 på Gimle kino. Visningen introduseres av forfatter og sosialantropolog...

 

Hanne Ørstavik introduserer Hanekes Happy End

Mandag 15. januar kl. 18.00 ønsker vi velkommen til spesialvisning av Michael Hanekes «Happy End», med innledning av forfatter Hanne Ørstavik, på ærverdige...

 

Alle elsker THE SQUARE

Nå er Ruben Östlunds kritikerroste, sylskarpe satire THE SQUARE klar for kinoer over hele landet. Filmen vant den prestisjetunge Gullpalmen i Cannes i år, er Sveriges...

 

Innspillingen av Dag Johan Haugeruds BARN er i gang

BARN av Dag Johan Haugerud har i dag hatt sin første opptaksdag i studio i Trollhättan, med noen av Norges fremste skuespillere i rollene.

 

Gullpalme-vinner Ruben Östlund til BIFF

Ruben Östlunds Gullpalme-vinner og Sveriges Oscar-kandidat THE SQUARE åpner Bergen Internasjonale filmfestival 26. september. Östlund og produsent Erik Hemmendorff kommer til...

 
 
Tittel: Sort katt hvit katt
Original tittel: Black cat, white cat
Regi: Emir Kusturica
Skuespillere: Bajram Severdzan, Doctor Kolja, Florijan Ajdini, Branka Katic
Manus: Emir Kusturica og Gordan Mihic
Musikk: dr. Nelle Karajlic, Vojislav Aralica, Dejan Sparav
Nasjonalitet: Frankrike/Jugoslavia
Språk: Serbisk
Produksjonsår: 1998
Premiere kino: 17.09.1999

Sort katt hvit katt

Grga Pitic, sigøynernes Gudfar og kongen over søppelfyllingene, og Zarije, den stolte eieren av et pukkverk, er verdens beste venner på tross av at de ikke har sett hverandre på 25 år. Nå er de blitt bestefedre og kan se tilbake på rike liv fulle av "forbrytelser og straff", og gjensidig respekt.
Zarijes sønn, Matko, er en udugelig slabbedask som ikke engang tør be sin far om hjelp. Derfor drar han til Grga når han trenger penger. Matko har nemlig kommet over en toglast med bensin som han vil selge på svartebørsen. Han trenger å låne noen penger for å kjøpe bensinen og forteller Grga at faren er død. I ren medlidenhet låner Grga ham pengene og bestemmer seg samtidig for å oppsøke Zarijes grav.

Matko involverer Dadan i svartebørshandelen. Dadan er gangsterbossen blant sigøynerne og stort sett høy på narko. Matko tror at med Dadan involvert vil handelen gå smertefritt. Men idet toget ankommer får Matko en god dose sovemedisin. Han våkner ikke opp før neste dag. Da er toget forsvunnet - i løse luften.

Uvitende om at han har blitt lurt av den skruppelløse skurken Dadan, som han nå skylder en masse penger, går Matko med på et ufornufts-ekteskap. Dadan har hatt problemer med å få giftet bort sin yngste søster, Afrodita, som er så lita at folk kaller henne teskjekjerringa. Han vil stryke Matkos gjeld om Afrodita får gifte seg med Matkos sønn Zare.

Men Zare er forelsket i Ida, den vakre og lidenskapelige piken som serverer ved den lokale restauranten. Afrodita på sin side drømmer om en mild kjempe som skal komme å ta henne med storm. På bryllupsdagen gjør både Zare og Afrodita opprør. Mitt i kaoset av den forrykende sigøynerfesten hjelper Zare Afrodita med å flykte.

Dadan oppdager at han har blitt lurt og setter etter den flyktende bruden. Til slutt finner de henne i armene på Grgas eldste sønnesønn, den enorme Grga Mali. Han har hele sitt liv lett etter en liten dame til kone, en kone han kan ha plass til i brystlommen. Teskjekjerringa Afrodita er perfekt. Det er kjærlighet ved første blikk.

Bestefar Grga Pitic overtaler Dadan til å la kjærligheten få bestemme, og noe motvillig går Dadan med på at Afrodita kan få gifte seg med sin kjempe. Når nå Zare er blitt fri fra teskjekjerringa, kaster han seg sporenstreks over Ida. Folkemengden jubler og det arrangeres umiddelbart et dobbeltbryllup. Under festen braker rene helvete løs. Grga Pitic dør plutselig, Zarije våkner opp fra de døde og Dadan før sin fortjente straff. Zare og Ida ser sitt snitt til å stikke fra kaoset med et trekkspill fylt av penger, en prest og to vitner til vielsen - en sort og en hvit katt.