Siste nyheter

Alle elsker THE SQUARE

Nå er Ruben Östlunds kritikerroste, sylskarpe satire THE SQUARE klar for kinoer over hele landet. Filmen vant den prestisjetunge Gullpalmen i Cannes i år, er Sveriges...

 

Innspillingen av Dag Johan Haugeruds BARN er i gang

BARN av Dag Johan Haugerud har i dag hatt sin første opptaksdag i studio i Trollhättan, med noen av Norges fremste skuespillere i rollene.

 

Gullpalme-vinner Ruben Östlund til BIFF

Ruben Östlunds Gullpalme-vinner og Sveriges Oscar-kandidat THE SQUARE åpner Bergen Internasjonale filmfestival 26. september. Östlund og produsent Erik Hemmendorff kommer til...

 

Gullbjørn-vinner Ildikó Enyedi på Norgesbesøk

Ungarske Ildikó Enyedi vant både Gullbjørnen og kritikerprisen for «Om Kropp og sjel» på Berlinalen i år, og gjorde med det et imponerende comeback. Det...

 

Studio Ghiblis ONLY YESTERDAY er månedens film på Cinemateket

Månedens film på cinemateket i september er en Studio Ghibli-klassiker fra mesterregissøren Isao Takahata (Prinsesse Kaguya og Ildluens grav)!

Only Yesterday var en av de...

 

YOUR NAME på Kulturnatt

Om ett års tid åpner VEGA SCENE – Oslos nye møtested for film og teater. Men vi klarer ikke vente så lenge: På Oslo kulturnatt inviterer vi til japansk utekino...

 
 
Tittel: Livet på jorda
Original tittel: La vie sur terre
Regi: Abderrahmane Sissako
Skuespillere: Abderrahmane Sissako
Manus: Abderrahmane Sissako
Språk: Fransk
Produksjonsår: 1998
Premiere kino: 06.08.1999

Livet på jorda

Filmregissøren Sissako vil reise hjem til Afrika. Bort fra overflodssamfunn og konsumisme i Paris og tilbake til landsbyen Sokolo ute på savannene, der hans far bor. Her hersker en annen rytme, og livet preges av enkel teknologi og nære problemer.
Telefonlinjene er skrøpelige, lokalradioen er av reodor felgen-type, fotografen står på torget med sitt gamle kassekamera og fugler spiser opp avlingen. Det er ikke årtusenskiftet som står i fokus for folks liv her ute - det foregår bare som et svakt støyteppe fra radioen når den lokale programlederen tar seg pause fra opplesingen av Aimé Cesaires tekst:
Afrikas historiske tragedie er ikke at kontinentet kom så sent i kontakt med resten av verden. Tragedien er den form denne kontakten fikk. Mens Europa ble styrt av kyniske industriherrer, ekspanderte det. Vår ulykke var at det var dette Europa vi møtte på vår vei. Det Europa som er ansvarlig for historiens største likhaug.
I århundrer har Europa fylt oss med løgn og pumpet i oss sykdommer. Så det er slett ikke sant at menneskets verk er avsluttet, at vi ikke lenger har noe å gjøre her i verden, at vi snylter på jorda, at det er tilstrekkelig at vi kommer i takt med omverdenen. Menneskets verk er bare såvidt påbegynt. Det gjenstår for mennesket å erobre det bortgjemte som er stivnet i en avkrok av vår heftighet. Ingen rase har monopol på skjønnhet, intelligens eller styrke. Det er plass til alle når erobringen begynner, og nå vet vi at sola kretser rundt jorda og lyser opp den lille flekken som har holdt vår vilje fast. Og at enhver stjerne faller fra himmelen, mot jorda, på vår uinnskrenkede befaling.
Og imens, badet i Afrikas gyldne solskinn, sykler Sissako rundt i landsbyen i sin fargerike drakt, og prøver å komme i nærkontakt med den vakre Nana.

om regissøren:
Abderrahmane Sissako er født i Mauretania, utdannet ved filminstituttet i Moskva og jobber i Frankrike. Likevel har han alltid hatt Afrika sentralt i arbeidet sitt, han har utviklet fortellingene sine i lys av kontinentet, selv om hans egentlige tema i filmene er eksil. Dette ser vi tydelig i October, hans mest kjente film. Han har siden laget filmene Sabrya og Rostov-Luanda. Perspektivet i filmene, som blander fiksjon og dokumentar, politikk og poesi, gir oss et av de sterkeste og mest levende bilder av det afrikanske kontinentet fra de siste årene. Livet på jorda vant The Golden Spire ved San Francisco internasjonale filmfestival 1999. Abderrahmane Sissako vil bli 39 år i år 2000.